A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House

James Davies, the founder of the East London architecture studio Paper House Project has transformed a London Warehouse in Hackney into a two-bedroom house featuring a double-height living space and nods to its industrial heritage, a light-filled house.

YOU MIGHT ALSO LIKE: The Dramatic Metamorphosis Center Table and Its Golden Creatures

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

The architect discovered this disused building tucked away off the busy Hackney High Street and decided to convert it into his own home as a personal project. James recognized the potential of the home and all of its features like the roof height, the robust and industrial material palette of it.

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

The architect, that runs the practice Paper House Project, fought for the permission to renovate the building and repurpose it as a home that enhances many thoughts and ideas implemented in his home.

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

“This house is an expression of my personal taste,” said Davies, adding that the project was influenced by his visits to Liverpool’s Albert Docks and the Tate Modern gallery’s Turbine Hall in London, as well as his experience in New York, when he lived in a warehouse.

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

Since the building is in a courtyard with limited access, James had to negotiate a new way to overcome problems posed by the inability for large vehicles to reach it. The entire home decor has a minimalist look and simple taste to it. The building’s brick exterior was preserved and is held together by a high-level ring beam set into concrete corner bonders.

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

The result of this amazing project is a modern space with large steel-framed windows that allow natural light to flood into an open-space interior arranged over two floors.

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

“The concept was to open up space and add light and height to allow a practical, modern space to be created,” said a statement from Paper House Project.  “Working closely with a design engineer, a series of complex structural interventions were implemented to minimize visible structure within the double-height space.”

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

A London Warehouse is Transformed into a Light-Filled House | The founder of the East London architecture studio Paper House Project has been transformed into a warehouse in Hackney into a two-bedroom house. #interiordesign #homedecor #decoration #designinteriors #londondesign

Wooden elements such as the staircase and a dining table with matching benches introduce warmer elements, while a polished concrete floor evokes the building’s original use.

PROJECT CREDITS

ARCHITECT | Paper House Project
INTERIORS | Paper House Project
INTERIOR STYLIST | Emma Archer
STRUCTURAL ENGINEER | Michael Humphreys
CONTRACTOR | Hexagon Construction
BUILDING CONTROL | London Building Control

Photo by Rory Gardiner

_________________________

>> What do you think? Did you like this article? Follow Center Tables Blog on FacebookInstagram and Pinterest we are here to give you the best interior design inspiration and the best center table ideas for your home decor! <<

 

New Ebook: Center Tables Blog | The best curated selection of center tables designs for your home interiors! #centertables #interiordesign #homedecor